Anxietatea

Anxietatea poate fi definita ca fiind un raspuns emotional sau un pattern de raspuns,care insumeaza aspecte cognitive neplacute,de tensiune sau reprimare;aspecte fiziologice caracterizate de un grad mare de activare a sistemului nervos si aspecte motorii,care implica de obicei comportamente putin sau slab adaptive.

Anxietatea,ca si raspuns,poate fi determinata atat de factori sau stimuli externi,situationali,cat si de stimuli interni (ganduri,idei,emotii) care sunt perceputi de individ ca fiind periculosi sau amenintatori. Anxietatea care se poate clasifica fiind adaptiva,poate deveni o problema cand afecteaza comportamentul normal al individului.Daca frecventa,intensitatea si durata sunt excesive si provoaca anumite limitari la viata normala si la adaptarea individului cu mediul,putem vorbi de anxietate patologica.

Anxietatea este asociata nu doar tulburarilor de anxietate,ci unui numar mare de altfel de tulburari,cum ar fi cele cardiovasculare,de ulcer,cefalee,sindrom premenstrual,astm,tulburari dermatologice. Exista o mare varietate de tulburari care au in comun anxietatea,chiar daca se diferentiaza intre ele prin caracteristici particulare.Iata o scurta descriere a acestora:

*Atacul de panica :aparitia subita a senzatiei de frica intensa.Se caracterizeaza printr-o puternica activitate fiziologica,cum ar fi lipsa aerului,palpitatii,disconfort toracic,senzatia de asfixiere,etc.Persoana care sufera un atac de panica se teme sa nu piarda controlul,sa nu isi piarda mintile si sa moara.Nu putine au fost cazurile cand bolnavii contactau serviciile de urgenta confundand atacul de panica cu unul cardiac. Durata unui astfel de episod oscileaza intre 15-20 de minute si o ora.

* Tulburari de panica:aparitia repetata si neasteptata a numeroase atacuri de panica.

* Agorafobia: se caracterizeaza prin aparitia simptomelor de anxietate si a comportamentelor de evitare a locurilor,situatiilor in care ajutorul ar putea lipsi sau intarzia (centre comerciale,mijloace de transport). Cu trecerea timpului,tulburarile de acest gen vor deveni mai intense,persoana agorafobica ajungand sa nu mai iasa din casa din frica pentru orice loc deschis.In cazuri mai grave,persoana in cauza refuza chiar sa isi paraseasca propria camera. Agorafobia a fost considerata de multi autori ca fiind cea mai grava tulburare,mai ales din cauza degradarii relatiilor sociale,de munca si familiale ce survine.

* Fobia:simptome semnificative de anxietate inaintea stimulilor specifici fricii,facand loc astfel comportamenlor de evitare.Fobicul recunoaste ca frica sa este irationala,insa nu poate face nimic pentru a o controla.

* Fobia sociala:este un tip de fobie mult mai complexa in care persoana se teme si evita situatiile sociale,cum ar fi participarea la un act social,cunoasterea unor persoane noi,vorbitul in public cu o persoana cu autoritate,etc. In fobia sociala,un rol important il joaca anticiparea anxietatii.

* Tulburari obsesiv-compulsive:se caracterizeaza prin obsesii,ce cauzeaza anxietate,stari semnificative de rau.Obsesiile sunt idei persistente,absurde si in general dezagreabile care apar frecvent fara ca individul sa poata face ceva pentru a le evita.Tulburarile de tip compulsiv se refera la comportamentele repetitive care se realizeaza sub forma de ritualuri.

* Tulburarea de anxietate generala consta in prezenta simptomelor de anxietate,in special de preocupari excesive si persistente timp de mai mult de 6 luni.Persoana care sufera de anxietate generala se simte mereu obosita fara un motiv anume.Se resimte o varietate de simptome fiziologice cum ar fi dereglari corporale,dureri de cap,tensiune musculara.

* Tulburarea de stres post-traumatic:simptome de anxietate ce apar ca si consecinte ale unei experiente traumatice.Principalele simptome sunt:amintirile continue,cosmarurile,starea de alerta excesiva,comportamente de evitare a stimulilor relationati,dificultate in exprimarea emotiilor pozitive,pierderea autostimei.

*Tulburarea de stres acut are aceleasi caracteristici ca si stresul post traumatic.Apare imediat dupa experienta traumatica,dar are o durata mai mica de o luna.

* Tulburarea de anxietate cauzata de boala se caracterizeaza prin simptome pronuntate de anxietate care se considera secundare efectelor fiziologice care stau la baza unei boli.

*Tulburarea de anxietate indusa de diferite substante.Simptomele de anxietate survin ca efect secundar efectelor produse de o substanta farmaceutica sau de un produs toxic.

*Alte tulburari de anxietate:includem aici toate tulburarile care se caracterizeaza prin anxietate sau fobii puternice si care nu reunesc criteriile de diagnosticare ale tulburarilor de anxietate deja mentionate.

Lasă un comentariu